Yhteisöllinen asuminen
Aktiivista ja intensiivistä tukea arkipäivän toimintoihin
Yhteisöllinen asuminen soveltuu henkilöille, joilla kuntoutuminen edellyttää intensiivistä ja aktiivista arkipäivän toimintojen harjaannuttamista. Toimintakyvyn rajoitteet eivät kuitenkaan edellytä henkilökunnan ympärivuorokautista läsnäoloa. Yhteisölliseen asumiseen sisältyy sekä asunto että siihen liittyvät tarvittavat palvelut.
Yhteisölliseen asumiseen muuttaessa asukas sitoutuu tavoitteelliseen kuntoutustoimintaan. Kuntoutumista tuetaan yksilöllisen toteuttamissuunnitelman avulla. Yhteisöllisen asumisen ensisijaisena tavoitteena on kuntoutuminen itsenäisempään asumismuotoon.
Palveluun sisältyy psykososiaalinen kuntoutus, joka tarkoittaa arkielämän taitojen opettelua sekä omien ja yhteisön asioiden hoitoa ja viriketoimintaa. Asukkaalta edellytetään osallistumista kuntoutumista tukevaan yhteisölliseen ja yksilölliseen toimintaan. Yksiköiden toiminnalliseen päiväohjelmaan kuuluvat toiminnalliset ryhmät, retket ja tapahtumat.
Yhteisöllisen asumisen yksiköihin on mahdollisuus tulla lyhytaikaiseen arvioivaan asumiseen, kts. esite sivun alalaidassa. Usein lyhytaikaisen arvioivan asumisen tarkoituksena on kartoittaa asiakkaan palveluntarvetta, elämäntilannetta tai arjessa selviytymistä. Lyhytaikainen arvioiva asuminen voi toimia tilapäisenä asumisen järjestymistapana erilaissa yksilöllisissä tilanteissa. Paikat sijaitsevat Lahdessa Kivistönmäen ja Kannuskadun sekä Heinolassa Torikadun palvelukeskuksissa.
Yhteisölliseen asumiseen hakeminen
Yhteisölliseen asumiseen haetaan kotikunnan tai Päijät-Hämeen hyvinvointialueen psykososiaalisten palvelujen kautta. Kuntoutuja asuu vuokra-asunnossa ja tekee asumisesta vuokrasopimuksen Menten kanssa.
”Koti ei ole siellä, missä asut, vaan siellä missä sinua ymmärretään.” – C. Morgenstern