Mente Palvelut palvelutoiminnalle on myönnetty vuoden 2023 lopulla SHQS-laaduntunnustus sertifikaatti!
Olemme muuttaneet 1.2.2024 alkaen toisiin tiloihin Fellmannia-taloon osoitteessa Kirkkokatu 27, 4. krs.

Mielenterveysviikon patsaskävely Christianin kanssa

Mielenterveysviikon patsaskävely Christianin kanssa

Christian Lilius kävi kertomassa tekemistään veistoksista” Visuaalisen päiväkirjansa sivuista”, jotka ovat esillä Vesijärvenkatu 11 Mente Palveluiden tiloissa. Hän määrittelee itsensä visuaalisen päiväkirjan tekijäksi, ei taiteilijaksi. Leikkisästi Christian myös kuvaili itseään osa-aika syrjäytyneeksi, joka on päivällä sosiaalisesti aktiivinen ja illalla koiran kanssa kotona, paitsi kun hänen 10-vuotias tyttärensä on useita vuorokausia viikossa hänen luonaan.

Saimme kulkea Christianin kanssa teosten luota toiselle, ja samalla hän johdatti meidät elämänkokemuksiinsa kertoen itsestään teostensa kautta. Kierroksen aikana hän kertoi vaiheistaan työelämässä, elämästään masennuksen ja syömishäiriön kanssa, harrastuksistaan ja kiinnostuksistaan. Suurimmaksi saavutuksekseen hän nostaa lapsensa.

Saimme patsaisiin kietoutuvan elämäntarinan kautta useita näkökulmia ihmismielen moninaisuuteen ja ulottuvuuksiin. Patsaiden aiheisiin ja syntyyn liittyvien tarinoiden lisäksi Christian kertoi patsaiden tekemisestä konkreettisella tasolla, lukuisista vierailuistaan rautakaupassa ja kuinka on hankkinut luonnonkiviä töihinsä. Siitä tosin sovimme vaikenevamme.

Christian on 51-vuotias kahden täysi- ikäisen pojan sekä 10-vuotiaan tyttären isä. Koulutukseltaan hän on kivialan muotoilija/ suunnittelija.  Kivenjalostus ja kivi materiaalina näkyy myös osassa hänen patsaitaan. Kivitöiden lisäksi hän on työskennellyt kivenjalostuslaitteistojen myynti- ja markkinointi tehtävissä Euroopan alueella. Hän on myös tehnyt monenlaisia sijaisuuksia hoitoalalla aikuisikänsä eri vaiheissa.

Hän on alkanut visualisoida tunteitaan maalaamalla vuonna 2007 ja patsaiden teon aloittanut 2010 vuoden tienoilla. Vuodesta 2010 hän on ollut mukana Miete ry:n toiminnassa ja toimii siellä yhdistyksen puheenjohtajana.

Christianin vinkki aloitteleville taiteilijoille oli selkeä,” aloita rohkeasti ja tee sitä, mikä tuntuu hyvältä ja teos rakentaa itse itseään. Sydän ja mieli avoinna ja ilmaise pelottomasti tunteitasi.” Samaan hengenvetoon hän korosti puhumisen ja kuuntelemisen taidon tärkeyttä elämässä.

Kiitos Christianille osallistumisesta mielenterveysviikkoon kanssamme. Annoit positiivista mieltä ja keinoja käsitellä elämän vaikeitakin asioita taiteen kautta joko itse ilmaisten tai toisten teoksista voimia ammentaen.

Jaa

Etsitkö yhteystietoja?

Yhteystiedot löytyvät täältä

Lähetä viesti

Tähdellä (*) merkatut kentät ovat pakollisia

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.