Menten hallinto ja Siivittämö muuttivat 7.4.2025 alkaen Fellmannian sisällä 3. kerrokseen. Tervetuloa!

Mieletön viisi viikkoa takana! – sairaanhoitajaopiskelijan ensikosketus mielenterveystyöhön

Mieletön viisi viikkoa takana! – sairaanhoitajaopiskelijan ensikosketus mielenterveystyöhön

Sairaanhoitajaopintoihin liittyvä mielenterveys- ja päihdetyön harjoittelu toi opiskelijan Viherlaakson yhteisölliseen asumiseen viideksi viikoksi. Tavoitteena oli tutustua mielenterveys- ja päihdetyöhön sekä sairaanhoitajan työnkuvaan. Näiden teemojen lisäksi harjoittelu mahdollisti lääkehoidon osaamisen syventämisen. ”Opin myös erilaisista mielenterveyden haasteista ja näiden viikkojen aikana ymmärrykseni näistä aiheista on lisääntynyt. Harjoittelun viimeisenä päivänä olo on jopa vähän haikea. Takana on mieletön viisi viikkoa”.

”Asiakkaiden kohtaaminen ja heihin tutustuminen on ollut kiinnostavaa”. Erityisesti yksilöohjaushetket ovat jääneet opiskelijan mieleen. Yhteisen tekemisen äärellä syntyy avointa kohtaamista ja hyviä keskusteluja. Monet tilanteet ovat olleet hyvin arkisia, mutta merkityksellisiä. ” Kävimme asiakkaan kanssa kaupassa. Toisen kanssa maalasimme. Kolmas esitteli minulle Viherlaakson musiikkihuonetta ja innostui soittamaan. Asiakas nauttii musiikista ja se välittyi minulle siinä hetkessä. Näiden kohtaamisten jälkeen on tullut kokemus siitä, että tässä ollaan ihminen ihmiselle. Olen lähtenyt harjoittelupäivän jälkeen kotiin hymy korvissa.”

”Harjoittelun jälkeen ymmärrän, että yhteisöllinen asuminen on hyvin tärkeää monelle toipujalle. Täällä sä kuulut yhteisöön, olet osa porukkaa”. Talossa pääsee harrastamaan, käymään ryhmissä. Jokaisella asiakkaalla on kuitenkin yksilöllinen viikko-ohjelma ja omat jutut sen sisällä.

Yhteisöllisessä asumisessa työskentelyhetket soljuvat toiminnan lomassa. Sairaanhoitajan työ on hyvin monimuotoista. ”Pienet kohtaamiset esimerkiksi käytävällä tai yhteisön tiloissa ovat tärkeitä. Jokainen yhteinen hetki on merkityksellinen, kohtaamisten kautta pidetään yllä suhteita ja luottamusta. Henkilökunnan ja asiakkaan suhde on tasavertainen. Sairaanhoitaja on ikään kuin asiakkaan asianajaja, joka huolehtii, että asiakas saa sellaista apua, joka hänelle kuuluu.”

Opiskelija näkee yhteisöllisen asumisen sairaanhoitajan työn haastavana jatkuvan töiden prioriteettien vaihtumisen ja siihen sopeutumisen vuoksi. Asioita ei voi viedä saman päivän aikana loppuun, vaan ne jäävät leijumaan. ”Tässä työssä on paljon muistettavaa ja organisoitavaa.”
”Tämä on ollut tosi mielenkiintoinen harjoittelu. Tänne kannattaa tulla harjoitteluun rohkeasti ja avoimin mielin. ” Opiskelijan kokemus Viherlaakson työyhteisöstä on positiivinen. ”Työyhteisö on tosi ihana. Opiskelijana minut otettiin heti mukaan ja sain hyvää ohjausta. Keneltä vaan on voinut kysyä asioita. Ohjaajani on aina jaksanut selittää ja kertoa asioita minulle sekä antanut minun tehdä ja oppia.” Opiskelija huomioi, että yksikössä ”kaikki puhaltaa yhteen hiileen. Ja työporukalla on tosi hyvä huumori.”

Yhteisöllisessä asumisessa työskentelee monialaisesti sote-alan osaajia. Yksiköissä voi kohdata eri oppilaitoksista ja koulutuksista harjoittelussa olevia opiskelijoita. Lähihoitaja-, sairaanhoitaja-, sosionomi-, yhteisöohjaaja- sekä hoiva-avustajaopiskelijat ovat yleisimmät opiskelijaryhmät yksiköissämme. Harjoittelut ovat yleensä suuntautuneet mielenterveys- ja päihdetyöhön tai esimerkiksi kuntoutuksen ja osallisuuden vahvistamiseen.

Harjoittelujen lisäksi yksiköissä halutaan tehdä aktiivista yhteistyötä oppilaitosten kanssa esimerkiksi erilaisten projektien ja tapahtumien myötä. Yhteistyön avulla voidaan lisätä ymmärrystä mielenterveys- ja päihdetyöstä, asiakkaiden tarpeista sekä toipumiseen vaikuttavista inhimillisistä tekijöistä.

 

Kirjoittaja Sanna Ojanen
Kuva luotu tekoälyn avulla

Jaa

Etsitkö yhteystietoja?

Yhteystiedot löytyvät täältä

Lähetä viesti

Tähdellä (*) merkatut kentät ovat pakollisia

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.